Cooking, Miscellaneous

Here’s a first… / Honey and Orange Madeleines

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…food! Yup, my first food post on this blog ^^ There’s a recipe too if you read on, I promise! (English translation of French below)

Aujourd’hui, j’écris en français parce que j’ai fait un peu de patîsserie cet après-midi avec mon père.  On a fait des madeleines ensemble.  Je les ai mangés pour la première fois quand j’étais à Paris, et on a même acheté la moule aux soldes avant d’aller en France, donc j’avais tellement envie d’essayer de les faire chez moi! Et j’étais ravie avec les résultats – ells étaient aussi légères que les nuages, avec un goût perceptible du miel et de l’orange.  Une belle réussite (surtout pour la première fois!).  Elles sont parfaites quand on a un petit creux (et cela s’arrive a tout le monde non? >.<) ou même comme un petit dessert au bureau.  Voilà la récette (en anglais) ^^

Today, I’m writing in French because I did a little French baking this afternoon with my Dad.  We made “madeleines” together.  I ate them for the first time when I was in Paris, and we had actually even bought the moulds on sale before we went to France, so I really wanted to try to make them at home!  And I was thrilled with the results – they were light, with a clear honey and orange flavour.  A big success (especially for the first time!).  They’re perfect for when you need a snack (who doesn’t get that feeling? >.<) or even as a mini dessert at the office.  Here’s the recipe (in English) ^^

HONEY & ORANGE MADELEINES

Makes 16-18 (18 for me, it depends on your madeleine tray)

90g plain flour

1 pinch salt

1 tsp baking powder

25g ground almonds / almond meal

2 large eggs

60g caster sugar

1 tbsp honey

1 tsp orange zest (use a microplane grater)

1 tsp orange juice

150g unsalted butter, melted + extra to brush the moulds

icing sugar to dust

a madeleine pan (!!)

1. Preheat the oven to 180 degrees Celsius.

2. Sift flour, salt and baking powder together.  Add the almond meal and combine.

3. Beat the eggs, sugar, honey and zest together until thick with a mixer.

4. Add half the dry ingredients to the egg mix and combine.  Add the orange juice, half the melted butter and the rest of the dry ingredients, then mix.  Add the remaining butter and mix until combined.

5. Butter the madeleine pan.  Fill each mould with the mixture – don’t fill it all the way too the top, just leave a little bit of space (as they will rise later in the oven and risk overflowing).  Bake for 7-10 minutes (depending on the size of your moulds).  The madeleines should be springy to the touch when ready, otherwise, test the middle of a cake with a skewer.

6. Turn out from the moulds (either just flip the whole tray over, or gently use a spoon – the butter should prevent stickiness) and dust with icing sugar to serve.

7. Eat the madeleines to your heart’s content ^_^

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Hope you liked this slightly different direction – if you guys like this, I’ll be more than happy to see if I can share more recipes and kitchen adventures (and mishaps)  in future.

A plus tard / see you later ^_^

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7 thoughts on “Here’s a first… / Honey and Orange Madeleines

  1. Mizuki says:

    Omg, tu parles super bien français!!! Je suis tombée par hasard sur ton blog, parce que je veux apprendre le japonais et le coréen. J’avais commencé le japonais mais j’ai oublié par manque de pratique :/ donc je cherchais des textbooks pour étudier seule. J’aime beaucoup ton blog!! 😀 Merci pour les articles que tu postes c’est encourageant de voir des personnes apprenant par eux-même des langues étrangères ^^

    • Oh merci!! Une vraie française pense que je parle bien le français!!!! J’apprécie ton commentaire beaucoup – quand j’avais commencé ce blog, c’était pour moi-même, mais je suis heureuse maintenant que je puisse le partager avec mes lecteurs aussi. C’est important qu’on s’encourage. Il n’y a rien qui n’est pas possible si on essaye ^_^

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